Succesvol netwerken in 10 stappen.

Succesvol netwerken in 10 stappen.

Netwerken? “Nee, echt niet, verschrikkelijk! “Tja, dat levert toch niks op”. Dit hoor ik regelmatig van ondernemers. Blijkbaar zit er aan netwerken een bepaald gevoel en angst. Terwijl netwerken je hele sociale omgeving is.

In 2004 begon ik (Lilis) als startende ondernemer, toen vond ik netwerken heel erg eng. Ik stond liever achter iemand dan ervoor. Praten over mijn bedrijf was bij mij ver te zoeken. Door regelmatig in de praktijk te oefenen, ben ik op een aantal stappen gekomen om succesvol te netwerken. En ik moet zeggen: ik vind het nu ook heel erg leuk.
Iedereen kan succesvol netwerken. Je hoeft er geen deskundige voor te zijn, maar de vraag blijft wel: “Hoe doe je dit op een succesvolle manier?” Want met alleen een leuke babbeltje maken levert helaas geen geld op.

De meeste ondernemers denken dat netwerken goed voor hun bedrijf is en denken dat netwerken erbij hoort.  Door deze gedachte te hebben, ben je je niet bewust van je manier van handelen. Om jullie op gang te helpen, geef ik 10 stappen om succesvol te kunnen netwerken. Sommigen stappen zul je vast wel heel logisch vinden, maar andere weer niet.

Deze 10 stappen kun je in de winkel, op straat, op een feest, online of bij een ander evenement gaan gebruiken. Het klinkt misschien gek, maar als je in een winkel, op straat of op een feest in gesprek komt met iemand, is dit ook netwerken. Om bewust te netwerken helpt het je om je bedrijf juist goed onder de aandacht te brengen.
Houd er wel rekening mee dat je het gesprek geleidelijk laat verlopen. Je begint nooit met een verkooppraatje, want dan sla je de plank echt mis.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om naar speciale netwerkbijeenkomsten te gaan, zodat je makkelijker in gesprek komt met je doelgroep. Nu wordt het tijd om aan de slag te gaan!

Allereerst stap 1, dit is één van de belangrijkste stappen.

Stap 1.

Voorbereiden

Ja inderdaad, voorbereidingen treffen. Als je eenmaal je voorbereidingen gedaan hebt, dan kun je deze altijd gebruiken voor alle netwerkbijeenkomsten, feestjes, cursussen, andere evenementen of zelfs een afspraak.
Het voorbereiden is bedoeld om jezelf bewust te worden van je eigen bedrijf en van jezelf als persoon. Het is belangrijk dat je weet wie je bent en wat je als bedrijf doet. Op zich logisch toch, of toch niet?

In de voorbereidingsfase ga je een aantal vragen beantwoorden: 

Voorbereidingsfase:

 • Wees bewust, je komt overal mensen tegen. Dit betekent eventueel potentiële klanten.
 • Wat voor dienst of product wil je verkopen? Wat voor bedrijf heb je en wie ben je?
 • Denk na over je doelen. Welke doel wil je bereiken met jouw contact? Wil je klanten creëren of wil je gewoon gezellig kletsen?
 • Wanneer je bewust kiest voor een netwerkbijeenkomst, gala of ander evenement, bedenk wat jouw doelgroep is: vrouwen, mannen, een bepaalde leeftijdscategorie, enzovoort.
 • Wat voor doelgroep is er aanwezig op het evenement? En welke doelgroep is er voor jou van toepassing?
 • Neem altijd je visitekaartjes of folders mee. Mocht je die nog niet hebben, neem pen en papier mee, zodat je eventueel telefoonnummer of e-mail adres van iemand kunt opschrijven.

  Succesvol Netwerken

Stap 2

Elevator Pitch maken
Maak een elevator pitch! Wat is een elevator pitch? Dat is een uitleg van ongeveer 60 seconden waarin je vertelt over jezelf of je bedrijf. Het is eigenlijk als een kort praatje in de lift. Denk bij het maken van een elevator pitch aan de volgende punten:

– Wat is jouw passie? Waarom doe je wat je doet?
–  Hoe draag jij je visie uit? Wat maakt jouw bedrijf zo bijzonder?
–  Welke producten of diensten verkoop je?

Bij een elevator pitch breng je je eigen persoonlijkheid in. Probeer de elevator pitch te oefenen voor de spiegel, zodat je elevator pitch past bij jouw eigen stijl. Wil je precies weten hoe je zo’n elevator pitch kunt maken, zie hiervoor de blog Elevator pitch maken.

Stap 3
Wees representatief
Natuurlijk zul je wel denken, logisch toch. Helaas zie ik regelmatig dat dit in praktijk heel anders kan zijn. Het zit hem ook in de kleine details.
1. Zorg ervoor dat je geen gaten en/of vlekken in je kleding hebt.
Met kleine kinderen kan dit misschien wat lastiger zijn. Geen nood! Trek eerst iets ouds aan en voordat je vertrekt, trek je schone kleding aan. Wanneer dit niet lukt, dan neem je voor de zekerheid reserve kleding mee in je tas.
2. Ben je een liefhebber van parfum of aftershave, probeer dit te doseren, zodat je voorkomt dat je van een paar meter afstand je parfum nog kunt ruiken.
Let ook op met het eten van te veel knoflook. Dus doseer ook hiermee of zorg ervoor dat je 1 dag van te voren minder knoflook eet. Een knoflook lucht kan voor een ander heel vervelend ruiken.
3. Je kledingstijl. Dit hangt een beetje af van waar je naar toe gaat. Soms ga je wat chiquer en een andere keer ga je naar een wat informeler bijeenkomst. Natuurlijk zorg  je ervoor dat je je eigen kledingstijl behoudt. Je als iemand anders voordoen in een strak pak, terwijl je dit nooit draagt, tja dat is ook niet helemaal de bedoeling. Kleed je wel in jouw stijl, zodat je je op je gemak voelt. Onthoudt dit: “Je kunt er maar 1x keer de eerste indruk achter laten.”
4. Haarstijl. Zorg dat je haar er gekamd en netjes uitziet. Natuurlijk ook in jouw stijl.  Wanneer je lang haar hebt steek het op, zodat er geen haar voor je ogen hangt.
5. Wanneer de zon schijnt, doe je zonnebril af. Het kan namelijk voor de ander erg vervelend zijn wanneer je iemands ogen niet ziet. Via een zonnebril naar jezelf kijken, vindt niet iedereen leuk.  Je kunt natuurlijk ook vragen of je met de hele groep naar een andere plek kunt verplaatsen, zodat jullie allemaal geen last hebben van de zon. Zo laat je ook zien dat je ook denkt aan de groep.

Ondernemers business pak netwerken

Stap 4
Wees altijd vriendelijk

Vriendelijkheid is een eigenschap die iedereen in zich heeft. Toch kan het zijn dat niet alle mensen even vriendelijk zijn. Dit komt omdat iedereen een andere persoonlijkheid heeft, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je door drukte of door een andere situatie op dat moment niet helemaal jezelf bent. Je bent op dat moment gefocust op jezelf. Wanneer je je in een moeilijke situatie bevindt, probeer dan toch vriendelijk te blijven naar anderen. De ander kan namelijk niet weten dat jij in een moeilijke situatie verkeert. Tegelijkertijd toon je met vriendelijkheid ook dat je geïnteresseerd bent in de ander. Het gesprek verloopt dan makkelijker en je laat zien dat je rekening houdt met een ander. Vriendelijkheid kost namelijk niks. Wist je dat vriendelijke mensen vergevingsgezinder zijn? Hierdoor kun je stress beter loslaten. Het levert heel wat positieve resultaten op.

Stap 5

Goed luisteren
Echt aandachtig luisteren met echte interesse naar anderen is heel belangrijk. Stel tijdens het gesprek open vragen, want wanneer je open vragen stelt, kom je ook op dezelfde interesses en onderwerpen uit. Ook laat je zo blijken dat je geïnteresseerd bent in die persoon. Houdt je wel op de achtergrond, want hele verhalen over jezelf en je werk vertellen vindt niet iedereen leuk.
Als je je eenmaal in een goed gesprek bevindt, gaat de wisselwerking vanzelf.

Stap 6
Wees gul
Bij het netwerken gaat het erom dat je wat voor een ander kunt doen. Het gaat erom elkaar te kunnen inschakelen wanneer dit nodig is. Mocht je al eerder op een feest of ander evenement zijn geweest, stel elkaar aan anderen voor. De ander kan zich hierdoor gesteund voelen. Je laat zien dat je niet alleen bent gekomen om dingen te halen, maar ook om anderen iets te gunnen.

Gunnen kan soms lastig zijn voor bedrijven, maar op lange termijn heb je veel meer profijt. Het is namelijk zo: “Wat je geeft, ontvang je terug”, dus wees gul.

Stap 7 Taalgebruik
Let op je taalgebruik. Misschien gek, maar je hoort het in de praktijk nog regelmatig. 

1. Gebruik positieve taal

Europeanen en vooral Nederlanders kunnen soms veel klagen. We klagen graag over het weer, file, werk of de manier waarop andere mensen dingen doen. Wees bewust van jezelf. Natuurlijk kan je het hebben over het weer, maar zorg ervoor dat je positief blijft.

Het allerbelangrijkste is ervoor zorgen dat je positief praat over anderen. Het klinkt raar als je roddelt over iemand anders. Je zorgt er onbewust voor dat je je niet geliefd maakt bij mensen. Vertel dus positieve dingen aan mensen, zodat mensen zich jou herinneren als een positief persoon.

Netwerken met ondernemers

2. Gebruik geen vloekwoorden
Vloekwoorden gebruiken, tja misschien kunnen sommige mensen iets temperamentvoller zijn dan de ander. Waarschijnlijk bedoelen ze er niets mee, maar het kan een verkeerd beeld van jou geven. Kom je uit een stad/ dorp waar veel vloekwoorden gebruikt worden, dan is dit meer geaccepteerd dan in een andere stad of dorp. Nogmaals: wees je bewust van jouw gedrag.

3. Taalgebruik spiegelen
Met taalgebruik spiegelen. Dit kun je het beste op een subtiele manier doen. Je neemt bijvoorbeeld de lichaamshouding of woorden van je gesprekspartner over. Je kunt ook het tempo waarin diegene praat spiegelen. Bijvoorbeeld iets sneller praten of juist langzamer. Wanneer je dit op de juiste manier doet, dan zal je gesprekspartner dit waarderen.

Stap 8
Diversiteit bedrijven

Zorg er ook voor dat je netwerk niet uit alleen maar dezelfde of gelijkgestemde bedrijven bestaat. Dat wil zeggen: streef naar verschillende functies, bedrijven of achtergronden van mensen. Hoe meer diversiteit je aan bedrijven in je netwerk hebt, hoe meer je andere ondernemers kunt helpen. 

Stap 9
Visitekaartje

Neem je visitekaartje altijd mee; je weet namelijk nooit of je iemand tegenkomt waar je een klik mee krijgt. De meeste ondernemers hebben het idee dat je iedereen een visitekaartje moet geven. Dit is niet helemaal waar. Het is heel belangrijk dat je mensen selecteert voor je bedrijf.
Dit klinkt misschien gek maar let erop dat je je visite kaartje geef aan mensen die in jouw en je bedrijf geïnteresseerd zijn. Want een kaartje geven aan iedereen is heel makkelijk, maar misschien niet jouw hoofddoel. Dus wees je bewust van wat je ermee doet.

Stap 10.
Netwerken toevoegen

Iedereen kent bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn, Instagram, twitter of andere social media. Allemaal mediakanalen waarmee je online kunt netwerken. Tegenwoordig is het heel normaal om iedereen toe te voegen aan je mediakanalen.

Online netwerken
Regelmatig hoor ik het volgende : “ Voeg al je netwerk toe aan je facebook, Instagram of LinkedIn. Hoe meer mensen je contact hebt, hoe beter! “ Dat is niet helemaal waar. Voordat je een netwerk aan je mediakanaal toevoegt, vraag je je het volgende af:

 • Welke meerwaarde heeft dit contact voor jouw netwerk?
 • Wat kun je in de toekomst voor elkaar betekenen?
 • Is het jouw doelgroep of kan het in de toekomst je doelgroep worden?
 • Is deze netwerkpartner ook daadwerkelijk zinvol voor jouw bedrijf?
 • Wat is het doel of zijn je doelen? Wat wil je bereiken? (verkopen, promotie, klantcontact, naamsbekendheid vergroten, uitbouwen van relaties, inzicht of een combinatie hiervan )

Het allerbelangrijkste is: selecteer je netwerk en weet wat je samen met je netwerk wilt bereiken.

Tot slot

Heb je je netwerkpartner gesproken op straat, online of via een netwerkbijeenkomst en heb je een goede klik met jouw netwerkpartner, vervolg je gesprek met een afspraak. Stuur bijvoorbeeld een bericht met een bedankje. Eventueel vertel je ook wat je aan het gesprek hebt gehad. Houd er rekening mee dat je binnen ca 40 uur contact met hen opneemt; dan laat je zien dat je geïnteresseerd bent. Wanneer er na het e-mail contact nog steeds contact is, kun je gaan voor een persoonlijk gesprek ,zodat je elkaar wat beter leert kennen.

Als je bovenstaande stappen hebt gelezen, klinkt het misschien wel heel logisch. Deze stappen kun je in je dagelijks leven gebruiken, want overal ontmoet je mensen.

Vind je het leuk om deze stappen te oefenen kom dan naar één van onze speciale netwerkbijeenkomsten voor ondernemers. Natuurlijk ben je ook welkom om te komen sparren met andere ondernemers.

Zien we je op één van onze evenementen?

www.kaliievents.com   
Netwerken oefenen als ondernemers